HTML

Növényt Az Utcákra Mozgalom

Növényt Az Utcákra, avagy zöldebb környezetet a városi parasztnak! :)

Friss topikok

Linkblog

Zöldhomlokzat - avagy új, városi hely a növényeknek

2009.09.21. 15:17 ztamasz

 Mi is a zöldhomlokzat?
- Hát egy érdekes dolog. A lényeg hogy növénnyel borított (benőtt/ vagy beültetett) fal.

Mit kell tudni a zöldhomlokzatokról?
- A zöld homlokzatok a városépítészetben fontos szerepet tölthetnének be, ha "léteznének". Foglalkozni nem foglalkozunk velük túlságosan (sajnos). Nekik köszönhetően csökkenthető a városi hőmérséklet (ugyebár növényből van és párologtat), megköti a levegőben lévő port,szigeteli a házfalat(a levelek és házfal közöttti légréteg szigetel) valamint védi a homlokzatot az esőtől.A továbbiakban a témát két részre bontom. A növénnyel való benövésre és a beültetésre.
1. benövés: Ebben az esetben arról van szó, hogy egy falat valamilyen kúszó növény "befut/benő/beborít". A növények valamilyen módon (tapadó korong, léggyökér, kacs) kapaszkodnak a falhoz ebből származik az egyik általnos félelem (amire hivatkozva többnyire nem alkalmazzák), miszerint tönkre teszi a vakolatot, szigetelést. Ez csak abban az esetben igaz ha az sérült, ellenkező esetben nem. A másik az, hogy a bogarak,rovarok megbújnak rajta, de ez is téves ugyanis éppenhogy azoknak a madarknak teremt fészkelési lehetőséget amelyek megeszik ezeket a piciny ízeltlábúakat. Magyarországon ha zöld homlokzatról beszélünk szinte kizárólag erről az esetről van szó. Mivel ez a "legköltség takarékosabb" megoldás (persze csak akkor ha a zöld homlokzathoz létéhez ragaszkodunk). A leggyakrabban használt növény (tapasztalatom szerint - majdnem mindenhol ezt látom) a tapadókorongos repkény vadszőlő (Parthenocissus tricuspidata), de előfordulnak még a borostyán fajták(Hedera nemzettség - bár véleményem szerint ez legtöbbször maga indult útnak fel a falon és a tulajdonosnak csak megtetszett), trombitafolyondár (Campsis radicans), különböző futórózsák, lilaakác (Wisteria sinensis) bár ezek (Campsis,Wisteria) megfelelő segítség nélkül (ellentétben a Parthenocissusokkal és Hederákkal) túl magasra nem jutnak. Nekik "támrendszer" kell, például dübelekkel rögzített "drótpálya", jól rögített apácarács,- drótháló. A jó rögzítés fontos, a növény ugyanis csak nő és nő - és senki se szeretné hogy akár több méter magasról több tíz kilós növényfal rázuhanjon. Azt mondják az okosok hogy a Parthenocissus valójában hozzá simul a falhoz és a tapadókorongjait csak a kezdetekben hasznélja (amíg az új hajtás kellően elfásodik), és emiatt ha pl. a Campsis avagy a tapadókorongtalan repkény vadszőlő (Parthenocissus inserta) megjelenik azt azonnal el kell távolítani mert ellenkező esetben a P. tricuspidatánkon fog felkúszni ami miatt az a saját súlyának két-háromszororsát már nem fogja elbírni és egy nagyobb viharban leszakad akár a vakolatot/falat is magával ragadva. 

2.beültetés: Ez költségesebb bár jóval tetszetősebb, különböző minták létrehozását is lehetővé teszi. Patrick Blanc a "mestere", Ő a leghíresebb szakember ebben a témában, a világ minden táján dolgozott márh (kül és beltéren egyaránt), ennek a technikának a lényege tudtommal hogy kissé ferdén egymás fölé polcrendszer szerűen felépíteni a növényeket tartó szerkezetet. Patrick Blanc felfedezése amitől ezt jól működően képes volt megoldani az hogy a növényeknek a föld nem alapvető feltétel, a lényeg, hogy legyen víz, tápanyag, és fény. Itt már a sorok közt is olvasó olvasó már tudja azt hogy miért a benövéses módszer elterjedt magyarországon. A víz. Ugyanis míg az első módszernélegy két növényt kell locsolni vagy még locsolni sem mert, hogy a talajból felszedi az magától addig itt a falon "lógnak" a növények ahol egy vízesésnél vagy egy esőerdőben persz elég magas a páratartalom de kicsiny hazánkban nem, tehát locsolni kell (és néha még tápanyagot is keverni a locsoló vízbe) ami ugyebár pénz és az vagy nincs vagy ha van másra költik. Mert bár lélektanilag pozitív hatása van a zöld homlokzatnak (az általam meghatározott mindkét típusnak), egészségügyileg is (megköti a port, növeli a páratartalmat), szigetel is(nyáron nem engedi annyira átmelegedni a falakat, és ha örökzöld akkor télen annyira kihülni) nálunk egyhamar nem lesz népszerű.

 

 

 

 
Ilyen jellegű "félkész " zöldfalakat ausztráliában például forgalmaznak
Ugye mindenkinek  ismerős ez az épület??? Hát persze ez lett volna a kormányzati negyed növényzettel befuttatott koncepciója
Patrick Blanc egyik műve
Egy Parthenocissus Tricuspidataval befuttatott homlokzat
Patrick Blanc egyik beltéri műve 
 

 ha tudsz magyarországonpéldát zöldhomlokzatra (nem ilyen befutatottra), akkor kommenteld hogy okosabbak legyünk :)

2 komment

Címkék: garden le living zöldfal zöldhomlokzat parthenocissus hedera vertical mur vegetal

A bejegyzés trackback címe:

https://naum.blog.hu/api/trackback/id/tr881373384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pefe 2010.09.30. 15:39:36

Manier divatszalon Lázár u. 12.
Itt van az egyetlen magyar beltéri zöldfal.

Akit a téma jobban érdekel, annak ajánlom, a zoldfal.blog.hu -t

ztamasz 2010.09.30. 23:29:42

ez tök jó :) zöldárnyék :D:D
süti beállítások módosítása