HTML

Növényt Az Utcákra Mozgalom

Növényt Az Utcákra, avagy zöldebb környezetet a városi parasztnak! :)

Friss topikok

Linkblog

Kicsi magyarok gesztenyéje

2010.01.08. 18:45 ztamasz

 Kikről is lenne szó ha nem az ovisokról-kisiskolásokról?

Bizony, a probléma őket sújtja valószínüleg a leginkább. És mi is a probléma tárgya? A címből is kiderül. Ez bizony a gesztenye. Pontosabban az amit mi - hétköznapi átlag magyar, sőt gyakran a növényeket jobban ismerők is- vadgesztenyének hívunk. Elvileg, ugyanis bokrétafának kéne hívnunk de mivel toktermése (a barnya gigyó a szúrós zöld hélyban) hasonlít a szelídgesztenyéhe ezért vadgesztenyeként hódít a magyar nyelvterületeken. 

A probléma hátteréhez fontos egy-két dolgot megtudni erről a növényről. A szakirodalom Aesculus hippocastanum néven beszél róla. A Balkán félsziget hegyeiről származik és régen igen népszerű volt, előszeretettel használták utcafásításra, szép boltozatos koronája, kúpos fehér virágbugái miatt. A fa 16-20 m magasra is megnő, ezzel nem is lenne probléma csakhogy páraigényes - ami még nem is nay baj kicsit gyengébben fejlődne és akkor?- de ami rosszabb van három ellensége. Az egyik a vedgesztenyelevél-aknázómoly (Cameraria ochridella Deschka et Dimić) hatásával valószínüleg mindenki találkozott, ugyanis ez okozza nyaranként a gesztenyefák leveleinek leszáradását, valamint őszi másodszori virágzását ami hosszútávon a fák halálát okozzák. Ellene védekezni majdhogynem lehetetlen, reménytelen. Akadnak persze vegyszerek amikkel védekezni lehetne de ezek drágák valamint csak akkor érdemes vele foglalkozni ha  facsoportról van szó. A másik ellen még nehezebb a védekezés, mert ez a szárazság, valamint a szennyezett levegő. A legjobban ellenben e kettő kombinációja képes akár halálos lenni a vadgesztenyékre nézve. Kiválló példa egészséges példányra látható a Margit-szigeten ahol elég párás a klíma - ezen például az aknázómoly garázdálkodása meg se látszik.

A harmadik pedig az, hogy van néhány tanár akik azt oktatják a jövő generáció kert-, és parképítőinek, hogy a vadgesztenyékből ültessenek teltvirágú fajtákat, mert azok kevésbé "szemetelnek" és így nem annyira balesetveszélyesek.

Az aknázó-molyok ellen van megoldás. Ez pedig az Aesculus x carnea -piros vadgesztenye- ültetése. Ez ugyanis ezeddig a vadgesztenye-aknázómoly ellen immunis. Toktermése ugyan kicsit más de meglehet szokni. Szóval gyerekek nyugalom lesz még a gyerekeiteknek gesztenye figura alapanyaguk (legfeljebb majd importáljuk kínából :) -amire akár még esély is lehet ha teltvirágú fajtákat ültetnek arra hívatkozva hogy a vadgesztenye termése veszélyes (bár ezt nem igazán értem, hogy miért ) max annyi hogy a gyerek kidobja a másik szemét a gesztenyével- de ez nem kifogás azért van a szülő hogy vigyázzon nehogy ilyen történjen.)

További szép napokat, ha valaki nem ért velem egyet az nyugodtan kommenteljen:)

Szólj hozzá!

Címkék: vadgesztenye ovisok aesculus

A bejegyzés trackback címe:

https://naum.blog.hu/api/trackback/id/tr311657373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása